Avui, 31 d’octubre de 2019, és el Dia de l’Advocacia Jove i, un any més, des de JAS volem aprofitar per tornar a fer una crida, i especialment, per fer una reivindicació pels valors d’una professió menystinguda en determinats trams d’edat i sexe: els joves i les dones.
- Volem posar de relleu que lluitarem i pressionarem per aconseguir el que sembla una quimera i que realment hauria de ser un dret per a tots i totes, la CONCILIACIÓ.
Necessitem que la nostra professió pugui combinar-se dignament amb la vida personal, a través de la tecnologia, i no per donar-nos més hores de treball intempestives, o en moments on estem malalts o de vacances, sinó per crear noves formes de treballar tenint en compte la nostra vida personal: treballar des de casa ha de ser un dret si hem d’atendre altres necessitats prioritàries.
- Tornem a reivindicar la revisió i actualització del “Protocol de suspensions d’actes judicials per coincidència d’altres assenyalaments dels advocats o per maternitat” del Tribunal Superior de Justícia, de data 27 de febrer de l’any 2007, en el qual per acord entre l’Alt Tribunal i el CICAC únicament es suspenen actes judicials i diligències per un termini de 60 dies a comptar del dia del part, el que considerem totalment insuficient.
Qualsevol de nosaltres pot ser mare o pare, patir una malaltia o haver de passar per un mal tràngol com és la defunció d’un ésser estimat. Les evidents mancances de l’actual regulació que pràcticament no permet suspendre assenyalaments judicials o bé obliga al professional a estar pendent de dur a terme ell mateix totes les gestions en aquestes condicions, impedint així que pugui desconnectar de la feina quan el que més interessa és el benestar propi. La dignitat professional i personal està en joc, i la jove advocacia té la clau per canviar-ho.
- La nostra joventut està associada a PRECARIETAT, i aquest és un estigma al que volem posar fi. No som ingenus, però estem començant, i la necessitat de trobar una feina per desenvolupar els nostres coneixements adquirits durant el grau o la llicenciatura no pot significar acceptar qualsevol tipus d’oferta abusiva o deslleial.
Tots els professionals d’un despatx, siguin joves, sèniors, homes, dones,… mereixen un treball i contracte dignes. I sí, la jove advocacia està més que preparada i té un valor afegit que és la preparació i experiència en les escoles de pràctica jurídica i l’obligat màster d’accés a l’Advocacia per a poder exercir. Som la generació amb més títols i més mal pagada, amb més contractes trampa i falsos autònoms, horaris d’oficina més esclaus… i això s’ha d’acabar, està a les nostres mans com a joves.
- No volem oblidar-nos del greuge comparatiu entre els sous dels advocats i les advocades, la ja tristament coneguda escletxa salarial. Sabem que poc a poc es lluita per tal d’aconseguir tancar aquesta escletxa històrica i inexplicable que afecta vergonyosament encara a la nostra societat i, també per desgràcia a la nostra professió.
La reivindicació és clara: volem igualtat real de salaris i posar fi a l’escletxa salarial de totes les professions i en especial de l’advocacia, sense distinció de sexe ni gènere. Som conscients que continua passant i lluitarem públicament recolzant totes les propostes i donant suport a lleis i projectes per acabar amb aquesta lacra anacrònica.
L’advocacia jove lluita pels drets de totes i tots els professionals, centrant-nos en millorar el nostre present laboral, professional i personal, per tenir un millor futur per tothom. La joventut té la clau per canviar l’actual paradigma. Treballarem per aconseguir totes aquestes millores i més. Uneix-te a les nostres reivindicacions.
