8è Cafè Jurídic: Admissió i pràctica de la prova electrònica a la jurisdicció civil

El passat 13 de novembre a les 17h, JAS va organitzar el que és ja el format més habitual i concorregut de formació, i també el més prolífic: el 8è Cafè Jurídic. Aquest cop vàrem comptar amb la presència del Ilm. Jutge titular del Jutjat de Primera Instància n.º7 de Sabadell, el Sr. Joan Cardona Ibáñez.

El tema tractat va ser molt interessant, doncs des d’un punt de vista judicial el Sr. Cardona ens va donar els apunts necessaris per a l’Admissió i pràctica de la prova electrònica al procediment civil, també aportat el seu punt d’experiència durant els anys que va encarregar-se del jutjat d’instrucció.

Els dubtes més concorrents van sorgir al moment de l’aportació i pràctica, però també en la forma. El magistrat Sr. Carona va donar les traces necessàries per, si més no, poder arribar a considerar una prova electrònica “ben presentada” formal i temporalment, si ve la valoració de la mateixa, correspon en útima instància al jutge/ssa depenent del contingut i de l’aclariment que faci sobre els fets controvertits.

Entre d’altres conclusions de la ponència en podem extraure les següents:

  • Després de la reforma del 2015 (LEC, LECrim…) la transcripció escrita dels mitjans electrònics és necessària
  • La transcripció no és prova documental ni personal (SAP Madrid 215/2017).
  • El moment processal oportú per aportar la documental i prova electrònica és, en cas de disposar-se, al moment inicial (interposició de demanda – oposició/contestació), ex article 265 LEC.
  • En el moment en que es presenta la documental i/o prova electrònica, és recomanable plantejar quins seran els mitjans per acreditar la seva autenticitat.
  • Si en un procediment es planteja vulneració de Drets Fonamentals en l’obtenció de la prova electrònica, la part que al·lega aquesta vulneració té la càrrega de la prova.

Entre d’altres conclusions, més les solucions que el Sr. Cardona ens va brindar, n’hem extret aquestes, sense perjudici que qualsevol dels/les assistents puguin aportar la seva.

Volem agraïr tant al ponent com a les/els agrupats/des que van acostar-se i omplir la sala polivalent, fent una vegada més dels Cafès Jurídics de JAS una jornada profitosa i interessant amb un interlocutor de luxe.

Estigueu atents/es a les properes formacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s